دولت مرکزی ایران درسال جاری شمسی اقدام به حذف اعتبار مهار ریزگردها وگردوغبار ازبودجه سال ۹۲ کرده است. این اقدام دولت مرکزی درحالی صورت می گیرد که بیمارهای قلبی وعروقی و سرطان ناشی از آلودگی شدید هوای احواز به ذرات ریز معلق، سالانه جان چند هزار احوازی را می گیرد.
معاون حقوقی و امور مجلس سازمان محیط زیست گفت: با حذف اعتبار گردوغبار و ریزگرد از محل مازاد درآمد نفتی، اعتباری برای مهار این پدیدههای مخرب وجود ندارد و از مجلس انتظار میرود با جبران این نقیصه زمینه را برای کاهش بحرانهای زیست محیطی فراهم آورند.
محمد نوری امیری در گفتگو با خبرگذاری فارس با بیان اینکه در سال ۹۲ نیز تلاش کردیم برای محیط زیست از محل مازاد درآمد نفتی اعتباری در نظر گرفته شود ، اظهار داشت: کاهش چشمگیر اعتبارات زیست محیطی سازمان و سایر دستگاههای دخیل، و حذف اعتبار مهار ریزگردها در سال ۱۳۹۲ سبب میشود که عملا امکان مدیریت این پدیده در سال ۱۳۹۲ ممکن نگردد.
به گفته وی، به ازای هر یکصدکیلومتر از طول مرزهای کشور حداقل بایستی حدود ۵۰ میلیون دلار هزینه شود تا از شدت ورود ریزگردهای عربی به کشورمان جلوگیری نماییم. تجهیزات و فناوری های نوین مورد استفاده، امکان مهار ۳۰ تا ۷۰ درصدی ریزگردها را دارند اما نتایج زمانی کامل میشود که در کریدورهای ورودی ریزگردها، تجهیزات به طور کامل نصب گردند.
نوری امیری تصریح کرد: این امر مستلزم اختصاص اعتبار کافی در حدود ۵۰۰ میلیون دلار در سال است که طی یک فرآیند ۳ ساله، ریزگردهای ورودی از کشورهای عربی منطقه به کشورمان مهار گردند.
شایان ذکر است که دولت مرکزی ایران درحالی که دهها سد برروی رودخانه های غرب سلسه جبال زاگرس ساخته وتالابهای اقلیم احواز وعراق راخشکانده است، به شکل شگفت آوری عراق را مسئول طوفان شن خاورمیانه معرفی می کند. درمقابل عراق، کشورهای ایران وترکیه را عامل اصلی خشک شدن تالاب ها وزمین های خود دانسته و خواهان برچیده شدن سدهای ساخته شده برروی رودخانه های مشترک بین این کشور وایران وترکیه شده است.
عراق سرزمین تالاب های مهم خاورمیانه از خود هیچ رودخانه ای که سرچشمه اش درخاک این کشور باشد، ندارد.