سال ۲۰۱۵ مرگبارترین سال در دو دهه گذشته از لحاظ اعدام
حقوق بشر ایران، ۱۹ اسفند ماه ۱۳۹۴: هشتمین گزارش سالانه اعدام سازمان حقوق بشر ایران نشان میدهد که در سال ۲۰۱۵ میلادی جمهوری اسلامی ایران یکی از سیاهترین سالهای عمرش را بر اساس تعداد اعدامها داشته است. در این سال بطور متوسط هر روز بین ۲ تا ۳ نفر به دار آویخته شدهاند. این موضوع با این حقیقت در تضاد است که سال ۲۰۱۵ سالی بود که جمهوری اسلامی ایران پس از سالها انزوا، روابطش را با جامعه جهانی از طریق توافق هستهای و رفع تحریمها، ترمیم کرده است.
در سالی که تمرکز سازمان ملل متحد روی مسائل مربوط به مواد مخدر و به خصوص نقض حقوق بشر در مبارزه با قاچاق مواد مخدر است، ایران دستکم ۶۳۸ نفر را در رابطه با جرائم مواد مخدر اعدام کرده است. علیرغم اینکه چندین مقام ارشد ایرانی پذیرفتهاند که اعدامها منجر به کاهش مشکلات مربوط به مواد مخدر و قاچاق آن نشده است، با این حال سازمان ملل در آذر ماه سال ۹۴ (دسامبر ۲۰۱۵) همکاریاش را دررابطه با مبارزه بر علیه قاچاق مواد مخدر را با ایران تمدید کرد.
محمود امیری مقدم، بنیان گذار سازمان حقوق بشر ایران میگوید: «اروپا و شرکتهای اروپایی نباید شاهدان بیصدا نسبت به آمار بالای اعدامها در ایران باشند. بهبود روابط اقتصادی با مقامات ایرانی باید مشروط به حرکت جدی در راستای لغو مجازات اعدام در ایران باشد.».
گزارش سالانه ۲۰۱۵ در یک نگاه:
۹۶۹ نفر در سال ۲۰۱۵ اعدام شدند (با افزایش ۲۹ درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۴)
۳۷۳ مورد توسط منابع رسمی اعلام شده است (۳۹ درصد)
۹۵ درصد از اعدامها در مناطق اتنیکی ایران توسط منابع رسمی اعلام نشده است.
۶۳۸ نفر از افراد اعدام شده اتهامهای مرتبط با مواد مخدر داشتهاند (۶۶ درصد)
۵۷ نفر در ملاء عام اعدام شدهاند.
حداقل ۳ مورد از اعدام شدگان، هنگام ارتکاب جرم زیر ۱۸ سال سن داشتهاند.
دستکم ۱۹ زن اعدام شدهاند.
۲۰۷ نفر به اتهام قتل عمد اعدام شدهاند.
۲۶۲ نفر نیز مورد بخشش اولیای دم قرار گرفتند.
از زمان انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری در ماه ژوئن ۲۰۱۳، حداقل ۲۱۶۲ نفر اعدام شدهاند. قیاس بین دو سال و نیم بعد از انتخاب حسن روحانی و دو سال و نیم قبل از انتخاب او، رشد ۶۷ درصدی را در تعداد اعدامها نشان میدهد. گرچه مسئولیت صدور و اجرای احکام اعدام با قوه قضائیه است، اما حسن روحانی و اعضای کابینهاش، نه تنها هیچ گونه نارضایتی در رابطه با تعداد بالای اعدامها ابراز نکردهاند، بلکه در مواردی رئیس جمهور حسن روحانی و وزیر امور خارجهاش جواد ظریف از تعداد زیاد این اعدامها دفاع نیز کردهاند.
در سال ۲۰۱۵ حداقل ۴۰ نفر به اتهام «فساد فیالارض» و «محاربه» اعدام شدند. ۱۳ نفر از آنان بر اساس اتهامهای سیاسی و امنیتی اعدام شدند. همگی این افراد از اقلیتهای قومی و مذهبی در ایران بودهاند.
منبع: گزارش سالانه سازمان حقوق بشر ایران و دیگر خبرگزاریهای فارسی زبان ایرانی