احواز به دلیل موقعیت خاص مرزی، اقلیمی است که اتباع خارجی زیادی را در خود جای داده است. طبق آمارها بیشترین اتباع خارجه که در اقلیم احواز حضور دارند افغان هستند. پس از افغان ها، عراقی ها را باید در نظر گرفت که اکثر قریب به اتفاق آنها به دلیل عدم نیاز به زبان فارسی در میان مردم عرب در احواز اسکان یافتند.
مدیرکل اتباع و مهاجرین خارجی منتصب رژیم در احواز چندی پیش در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری تسنیم با بیان این که هشت هزار و هفتصد(۸۷۰۰) تبعه عراقی ، دو هزار وسیصد وپنجاه(۲۳۵۰) تبعه افغان، یازده (۱۱) تبعه بنگلادشی و یک (۱) نفر تبعه پادشاهی عربی سعودی به صورت مجاز در احواز مقیم هستند. او از اقامت شانزده هزار وهفتصد و بیست(۱۶۷۲۰) نفر مقیم غیرمجاز در احواز پرده برداشت. اکثر افراد مقیم غیر مجاز تبعه افغانستان هستند. طبق توافق سه جانبه ایران، افغانستان و کمیساریای عالی در امور پناهندگان سازمان ملل قرار شده که این اتباع با ارائه گذرنامه از سوی دولت افغانستان به صورت شبه دائم در احواز سکونت یابند.
قوانین ایرانی اقامت افغان ها در مناطقی چون اقلیم احواز را ممنوع کرده است. با وجود ممنوعیت یاد شده اکنون اکنون ۲۷ هزار و ۷۸۲ نفر در احواز اقامت دارند.
سایت جنبش ملی دموکراتیک عرب الاحواز در گفتگو با یک کارشناس سیاسی احوازی نظر او را در این مورد جویا شد.
کارشناس یاد شده ، معتقد است؛ وجود نیروی کار خارجی، ایجاد فضای متنوع با حضور مهاجران و آشنایی با فرهنگ های مختلف از نزدیک از خصوصیات جهان مدرن است. وجود مهاجران خارجی از هر دین و مذهب و یا ملیت باشند در اقلیم احواز می تواند به رشد اقتصاد منطقه و تبادل فرهنگی بینجامد و از این لحاظ وجود این تعداد نیز یک فرصت تلقی می شود.
در یک دیدگاه مختلف اما یک کارشناس مسائل امنیتی احوازی، که نخواست نامش فاش شود اعتقاد دارد که حضور غیر ثابت و متغیر مهاجران، عدم احساس تعلق آنان به سکونتگاههای موقت، برنامه ریزی خود مهاجران برای عبور از مرزهای غربی و رسیدن به اروپا، نبود امکانات کافی همانند مسکن و بهداشت و آموزش در احواز، فشارهای روانی امنیتی بر آنان، کم سوادی و بیسوادی اکثر قریب به اتفاق مهاجران افغان و عراقی و دیگر مشکلات و مسائل منطقه ای همانند جنگ در عراق و سوریه می تواند از آنان به عنوان نیروی جنگی ارزان برای حضور در درگیرها فراهم سازد.
این کارشناس برای اثبات دیدگاه خود به سازماندهی نظامی عراقی ها و افغان ها در سوریه توسط سپاه پاسدران ایران و دولت سوریه در جریان جنگ های داخلی در این کشور اشاره کرد.او می گوید: احتمال بکارگیری مهاجران و مسلح کردن آنان بر ضد مردم عادی در صورت بروز هرگونه حادثه سیاسی نیز امکانپذیر است. ایشان معتقدند برای احواز که بیش از ۵۰ درصد جوانان آن بیکار هستند، وجود حتی یک مهاجر دراقلیم ضرورتی ندارد. افزون بر آن ایشان از پذیرش گزینشی مهاجران شیعه مذهب افغان و عراقی و اسکان آنان در احواز خبر داد. او از ممنوعیت سفرهای کوتاه مدت یا اقامت شهروندان کشورهای عربی در اقلیم احواز سخن گفت. این کارشناس از ایجاد مشکلات توسط مقامات محلی اقلیم برای خانواده های احوازی به دلیل عدم اجازه اقامت به همسران برخی احوازی ها که با زنانی از کشورهای عربی ازدواج کرده بودند پرده برداشت.